2009. január 8., csütörtök

A népi játékokról




Kisgyermekkorban ismerkednek meg gyermekeink a világgal. Úgy gondolom, hogy a világ megismerését a népi kultúra maradandó értékeinek átadásával nagyszerűen kezdhetjük.
„ A kisgyermek amit hall elfelejti, amit lát inkább megjegyzi, de amiben tevékenyen ő is részt vesz, az bizonyára bevésődik emlékezetébe”- írta Kodály Zoltán
A tapasztalatszerzéshez kitűnő lehetőség a természet adta sokféle anyag felhasználása, babák, játékok, maszkok, bábok stb. készítése. A népi kismesterségekkel való ismerkedés olyan tapasztalatokhoz juttatja a kisgyermeket, amelyből megtudja, hogyan készíthetők el környezetünk tárgyai, eszközei.
Például szőttesek, öv, nemeztarsoly, baba, labda, edény agyagból korongon vagy korong nélkül, csuhéból, szalmából díszek, mézeskalács stb.
Mindezek a tapasztalatok valamit elindítanak a gyermekekben. Talán csak az ízét érzik meg az alkotásnak. Felnőtté válásuk során ez attól mentheti meg őket, hogy tétlenségében a droghoz folyamodjanak
Tudjanak majd mit kezdeni magukkal, tudjanak mit kezdeni szabad idejükkel, esetleg épp a kisgyermekkori emlékek alapján értelmes hobbit választanak maguknak.



Kérlek írjátok meg, Ti hogyan vélekedtek erről??!!

5 megjegyzés:

HEra írta...

Megint olyat írtál, ami megdobogtatta a szívem! Teljesen igazad van! A csoda az alkotó képességünkben van! Ha egy gyerek elveszti a talajt a ebben a világban, csak kézzelfogható dolgokba tud megkapaszkodni hogy megtalálja önmagát. :)

katafolt írta...

Egyetértek veled,bár én most pont az ellenkezőjét tapasztalom:az én csemetéim lelkes játszóházasok voltak,mostanra(14 és 16 évesek)teljesen felhagytak minden kreatív tevékenységgel.A tanárok szerint ez átmeneti és természetes,majd visszatérnek.Meglátjuk...

csutkailda írta...

Átmeneti, így tapasztaltam én is a sajátjaimmal.
Holnap Réka lányommal kötélverést tanítunk Veszprémben. Lelkesen végzi, tanítja a népi kismesterségeket Ő is.

Hunszil írta...

Jesz !
Igen egyetértek Katagófolt-al az én srácaim is 14,16 évesek már nem akarnak néptáncolni és menekülnek mindentől..ami népi..:), pedig nem ússzák meg, mivel itthon a lakás a munkám miatt is ilyen:)...lehet, hogy ezért????
"Kreatívitásukat" jelenleg web lapok szerkesztésével és fotózással ütik el....

csutkailda írta...

Én nagyon bízom benne, hogy ez e felnőtté válás folyamata.Ilyenkor mindent megtagadnak, amit eddig kaptak, felnőtté válnak, majd visszatérnek a gyökerekhez.
Persze ehhez az is kell, hogy mi ezt jól tudjuk kezelni.
Hiszek a családi nevelés erejében!