2009. január 31., szombat

Időtlen csutkababa




" A legegyszerűbb játékok időtlenek. Fontosak voltak és lesznek a jövő nemzedék számára is. Be kell töltsék szerepüket a gyerekek életében. A gyermekeknek életeleme a játék és nem csupán szórakozás, mint a felnőtteknek. A JÁTÉK NEMCSAK GYÖNYÖRŰSÉG, HANEM ÖSSZES EMBERI TULAJDONSÁGAIT, ERŐIT ÉS KÉPESSÉGEIT FEJLESZTŐ FOGLALATOSSÁG.

A JÁTÉK ALAPOZZA MEG A LELKET." /Nagy Mari és Vidák István/
A mai napon nem volt szándékombam bejegyzést készíteni, de valahogy nem bírom megállni, hogy ne reagáljak erre a gondolatra: - A mai gyerekek már nem játszanak csutkababával.
Miközben a számítógép, Barbie baba átvenni készül a gyermeklelkek birodalmát, a világ eldugott pontjain vannak olyan emberek, akik őrzik a tudást, és óvják a hagyomány parazsát.
Hosszú ideje tanítok kézművességet, s ma már elmondhatom , hogy több ezer kisgyermeknek mutattam meg a csutkababa készítésének fortélyait. Itt Magyarországon, s számos külföldi országban is.
Azt gondolom, hogy ezek a tapasztalatok feljogosítanak arra, hogy levonjam azt a következtetést:
A GYEREKEK JÁTSZANAK CSUTKABABÁVAL!
Sőt még azt is állíthatom, hogy nagyon is szeretnek játszani ezzel a magyar népi játékkal.
Csak venni kell a fáradtságot és meg kell ismertetni, meg kell mutatni ezeket a játékokat.
Mert játékot készíteni jó, erre előbb-utóbb rájön az, aki belekóstol, aki ki tudja magát vonni a fogyasztás mai lázából és ezek után másként értékeli a magunk készítette játékszereket.

4 megjegyzés:

Hunszil írta...

Igen.. játszanak Sőt:)
Csak meg kell ismertetni velük az anyagokat és az elkészítési módokat, hogy játékokat készítsenek.. innentől már csak a fantázia szabhat határt.
Én is azt tapasztalom játszóházaim során hogy a gyerek amikor megismeri a "RÉGI-ÚJAT" meglepődik, örül és olyan nagy kincsként kezeli, hogy csak na!
Már nem kell neki a barbi baba, a lego mert amit ő készített azzal dolgozott és az olyan lett amilyet ő akart- megbecsüli:)

Trudi írta...

Most találtam ide, nem is tudtam, hogy a lakóhelyem közelében ilyen csodák készülnek.

csutkailda írta...

Örülök, hogy megtaláltál, gyere máskor is!

Lonci (Győr) írta...

Minden természetes anyagnak sokkal jobban örülnek a gyerekek, mint ahogy a felnőttek gondolnák. Sajnos a játékdivat inkább a szülők "harca", mintsem a gyerekek vágya. Ezt én is tapasztalom a (filc) nemez figuráimmal. A gyerek szinte könyörög érte, de a szülő drágának találja, pedig semmivel nem drágább, mint a barbi, amit egy idő után megunnak a gyerekek. Bocs ha hosszú voltam. További jó kreatívkodást.