2009. augusztus 26., szerda

Babfejtés



Mindig megérint, ahogy a régi öregek dolgoznak. Nem kapkodnak, egyszerre csak egy dologgal foglalkoznak. Nyugalom árad belőlük, s azt hiszem, ÁLDÁS van a munkájukon.

Micsoda véletlen!!!! Pont most találtam a témához kapcsolódó cikket.

Ki tud egyszerre több dologra is figyelni? Senki!

Bizonyára mindenki irigyelte eddig azokat, akik állításuk szerint képesek egyszerre több dolgot is párhuzamosan végezni, méghozzá ugyanolyan hatékonyan, mintha csak egy feladatra koncentrálnának. Nos, többé nem kell ámulatba esnünk miattuk.


A Stanford Egyetem legfrissebb kutatási eredménye a munkáltatók számára csakis egyet sugallhat: zenehallgatás, e-mail írogatás, videó nézegetés közben bizony nem lehet hatékonyan munkát végezni. Az angolban az egyszerre több feladatot végzőkre a multitasker kifejezést használják.A kutatás során 262 stanfordi diákot vizsgáltak meg médiahasználati szokásaik szerint, majd három csoportba sorolták őket, annak megfelelően, hogy egyszerre hányat használnak jellemzően.A tesztek során a két véglethez tartozók eredményeit hasonlították össze. Az első feladatnál vörös és néha kék téglalapokat ábrázoló képeket mutattak nekik gyors egymásutánban, ahol azt kérték tőlük, hogy a kékekre ne figyeljenek, csak arra, hogy a piros téglalapok megfordulnak-e másodjára.Azt tapasztalták, hogy a "multitaskelők" eredménye jóval silányabb volt, ők ugyanis egyszerűen nem képesek nem figyelni a lényegtelen információkra, vagyis mikor egyre több kék téglalapot mutattak, már nem tudták eldönteni, hogy a piros téglalapok megfordultak-e. Két másik teszt során a különféle információkra való visszaemlékezést vizsgálták, ami hasonlóan rossz eredményt hozott az egyszerre több feladatok végzők esetén.A munkáltatók számára a következtetés egyértelmű: az egyszerre e-mailező, faxoló, sms-ező, internetet böngésző kollegák bizony kevésbé hatékonyak, érdemes tehát a munkakörnyezetet ennek megfelelően kialakítani, hogy valami produktumot is el szeretnének érni nap végére.

Forrás: Pénzcentrum

2 megjegyzés:

unikat írta...

Még mindig fülig szalad a szám, amikor egy új babádat meglátom.

csutkailda írta...

Nekem is fülig ér a szám, amikor a kedves bejegyzéseid olvasom.
Köszönöm! :)))