2013. január 8., kedd

JANUÁR - Fergeteg hava

Hátha valakit érdekel, hátha valaki elolvassa....
Január - névadója a kétarcú Janus, akit egy előre - a jövőbe, és egy hátra - a múltba tekintő profillal ábrázoltak, s tiszte szerint a kezdet, az újrakezdés istensége volt.

Január elseje a rómaiaknál ___ neki szentelt ünnep volt. Mi magunk is legyünk a kétarcú Janus ___ számunkra az óév utolsó hete és az újév első hete ne a mámor, a mértéktelenség ideje legyen, hanem a tisztánlátásé.

Az év utolsó hetét a visszatekintésre szenteltük, számba vettük azt, amit adott az esztendő.


Az újév első hete pedig az előretekintésé, a tervek, elhatározások időszaka; célként, eszményként képzeljük el, valósítsuk meg a nyugodt, derűs, bölcs Kozmikus Embert, a Természetes Életet. Igazságokkal telítődjünk ez idő alatt a megvalósítás érdekében. Mérjük magunkat az eszményképekhez, igazságokhoz, s ha egyben-másban el is marasztaltatunk, híjával találtatunk, ne csüggedjünk ___bizakodva, újult erővel lássunk hozzá a magunkévá tett eszmék, gondolatok megvalósításához.


Érdemes célt tűzz magad elé, higgy önmagadban!

„Bátorság, remény, hit, rokonszenv, szeretet előmozdítja az egészséget, meghosszabbítja az életet.”


(E.G. White)    
Minden hónapban haladjunk tovább ennek jegyében.
A megújulásnak, megtisztulásnak testi előfeltételei is vannak. Táplálkozásunktól függ elsősorban, hogy egyre szaporodnak vagy fogynak-e, kitisztulnak-e szervezetünkből a salakanyagok, mérgek? A helyes táplálkozásra is ___ mintegy egész évre szólóan ___ útmutatást adnak a régi karácsony és újév népszokásai, bőségvarázslatai. Régi hagyomány szerint ___ tilos csirkét, nyulat, halat az asztalra tenni, mert akkor elkaparódik, elfut, elúszik a szerencse; viszont feltétlenül kell babnak, borsónak, lencsének, kukoricának, mákos ételnek, aranyló gabonakásának lennie a tányérokban ___ mert ezek pénzt, gazdaságot, jólétet igérnek a ház népének.


A fenti hüvelyesekhez, egészmagvas gabonakásákhoz ___ fehér kenyér és fehér kalács helyett ___ hozzávesszük még a teljesőrlésű lisztből készült kenyeret is, és már is reformétrendünk listájává áll össze a régi népszokás.


A hús a legtöbb káros salakanyagot, anyagcsereterméket adó. A csantavéni mondás szerint „a disznó mindent feldúl, ne kerüljön a fazékba” ___ és ne csak újévkor, az év egy napján se.


Január a tél hava. Ilyenkor rendszerint szigorodik az időjárás, beköszöntenek a kemény hidegek. Most van szükség igazán a melegítő kölesrezabkására. Most van ideje a teljesőrlésű lisztből készült fokhagymás pirítósnak. Valóságos felüdülést jelent számunkra ___ a reggeli - alma, körte, vagy a jól tartósított szőlő.


Szervessó-háztartásunkat egyensúlyban tartja a ___ vacsorára fogyasztott ___káposzták, gyökeres zöldségek (karalábé, fekete retek, cékla, sárgarépa, zeller) bőséges fogyasztása. A nyers káposzta különösen fontos a tél folyamán ___segíti a máj és az epe munkáját. A nyers cékla a téli hónapokban mindennapos eledelünk legyen, kerüljön bőven asztalunkra. Késő ősztől - tavaszig, fogyasztható a csicsóka gumója. Csodálatos életerejű növény. Sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Jelentős az ásványi anyag tartalma. A kezdődő cukorbaj és az érelmeszesedés gyógyításában is van szerepe, javítja a máj méregtelenítő munkáját. Vastagbélrák megelőző hatása van. A köszvényes betegeknek szintén jó szolgálatot tesz.


Ha néha-néha levest akarunk fogyasztani, akkor a burgonyalevest (héjában sült burgonyából készítsük, köménymaggal), a MISO-levest vagy a köménymagos csicsókalevest ajánlom. A csicsókát mindig nyersen tegyük bele a fogyasztható hőmérsékletű levesbe.


Nagyon hasznos, ha a ködös-párás reggeleken 5-6 szem boróka bogyótelrágcsálunk, tisztítja a tüdőt, légutat. Szintén hasznos, ha (pl. rágógumi helyett)___ édesgyökeret rágunk.
                                                                                                  forrás: hónapsoroló virtus

2 megjegyzés:

Betti írta...

Őszinte leszek: nagyon tetszik a blogod, szeretem a képeid hangulatát, de legtöbbet a hónapsorolód ad nekem.
Annyira jó kicsit megállni időnként és átgondolni, hogy a természet józan egyszerűségéhez hangolva magunkat, sokkal egészségesebbek lehetnénk testben is, lélekben is.
Köszönöm szépen!

csutkailda írta...

Betti, köszönöm szépen a kedves szavaid! :) Kell ez nekem mostanában.....:)