2012. április 30., hétfő

Május


Az egészséges polgár az állam igazi, nagy vagyona.” (Dr. O. Z. A. Hanish)

Május ___ a természet megújító és fiatalító erőinek a hónapja. Az egész év legboldogítóbb ideje ez! „ Légy ifjú a fiatalodó természettel együtt ___ írja O.Z.A. HANISH május ___ érezd magad egynek a szép, nagy, széles világgal, légy oly friss, mint a tiszta reggeli harmat, oly boldog, mint a dalait hujjongó madár, éld át a Pünkösd csodáját magadban és magad körül!”
A tavasz olyan sok szépséget hoz, hogy ez mohóságra, érzékiségre ingerelhet. Óvatosan engedjük kibontakozni lényünket, mint a tavaszi növények teszik.
Nemcsak a lelki, hanem a materiális, testi túlzásoktól is tartózkodjunk. Kevesebbet együnk és többet lélegezzünk.
A légzés ___ élet! A szabadság, a határtalanság érzésével lélegezzünk, akkor egynek fogjuk érezni magunkat a természettel. A „ lehetőleg sokat!” jelszót váltsuk fel a „ lehetőleg frisset és jót!” jelszóval. Délelőtt 11 óráig és délután 3 óra után vegyünk rövid napfürdőket. Üdvözöljük az ismét melegítő napot, pozitív gondolatokkal: „Áthat az áldott, jó napfény. Táplál és újjáéleszt engem is. Egész szervezetem egészséggel, erővel és élettel telíti.”
Az évszak, a hónap gyümölcseiből, zöldségeiből állítsuk össze étrendünket.
Délig gyümölcsöt, este zöldséget fogyasszunk. Minden friss zöldség a test tisztítását, újjá­születését segíti elő. A konzervektől, a tárolt élelmiszerektől megszabadulva, egyúttal szabadítsuk meg magunkat minden elavult nézettől és szokástól is. Mindez ne maradjon csak gondolat, hanem gyakor­latban is öltsön testet.
Kneipp páter tanácsai szerint a mezitláb járás az, ami legjobban kapcsolatba hozza szer­vezetünket a földdel; erősítő, edző hatású. Az anyagcserét és az emésztést is javítja a nedves fűben járás, vagy a víztaposás. Reumások számára a csalánkúrák ideje a május. Szedjenek néhány szál csípős csalánt és verdessék meg vele a fájós ízületüket, fájós derekukat. Másodnaponként ismételhető. Gondoljanak arra, hogy a reuma anyagcsere-betegség, gyógyulásuk érdekében térjenek át a természetes étrendre.
  • Májusban többféle gyógynövény gyűjthető már. Gyógynövénygyűjtés közben meg-megállva végezzünk légzésgyakorlatokat. Ha így vesszük ki részünket a május, a természet ajándékaiból, megvalósul bennünk az, amiről Ady Endre ír Májusi zápor után című versében:

Szinte sercent, hogy nőtt a fű,
Zengett a fény, tüzelt a Nap,
Szökkent a lomb, virult a Föld,
Táncolt a Föld, táncolt az Ég ...”

                                                                                                                        forrás:hónapsoroló virtus

4 megjegyzés:

Betti írta...

Köszönöm szépen!

csutkailda írta...

Örülök,ha tudod,tudjuk használni. Szép májust kívánok neked! :)))

Kati írta...

Köszönöm, jó olvasni a májusról,
szép hónap!
(Korunk és a városi lét ugyan nem
sokat enged megvalósítani a sok
hasznos tanácsból.)

Szép a fotód és a képeslapok is :)

csutkailda írta...

Kati, nagyon örülök neked...és köszönöm a kedves szavaid.:)))