A Nap alacsonyan és fakón tündököl az égen, mintha figyelmünket egyáltalán nem akarná magára vonni. Ezért annál intenzívebben ég a tűz ___ de a házi tűzhelyben___, és minket bennsőleg annál elevenebben foglalkoztat.
Ahogy a Föld számára, ugyanúgy az embernek is ez a hónap a visszavonultság, a gyűjtekezés és az előkészülés ideje.
A Skorpió alacsony aspektusára az erőteljes szenvedélyek, magas aspektusára a tisztaság és a nagy nyugalom jellemző.
A legmélyebb belső teremtő erők hónapja ez. Amikor a Skorpió jegy hatni kezd, érezzük, hogy hatalmas erő áramlik felénk. Új teremtő folyamat kezdődik, mely a téli napfordulókor teljesedik ki. A Nagy Élet öléből felénk ömlő teremtő erő újraalakítja az embert, és megszületik új(szülött) lényünk. Akinek nem sikerül ez a felemelkedés, nem tud a mélységekből felemelkedni, az megmarad „Skorpiónak”, földön kúszó sárkánynak. Egyik kicsinyességből, külsőségből a másikba mászik: „Ez ezt mondta ...” „Az ezt tette ...” stb.
Ritka kivétellel ködös, nyirkos napokra számíthatunk, jólesik a tűz melege. Nem csak a barátságos szoba, hanem a melegítő ételek is egyre kívánatosabbak és hasznosabbak, különösen vacsorára. A magnetikus évszaknak megfelelően a táplálék most tartalmasabb is lehet mint máskor.
A nedves, hűvös reggeleken ___ reggeli teaként ___ jót tesz egy csésze melegítő ürömtea vagy zsályatea a vérkeringés élénkítésére. Az éhgyomorra fogyasztott gyógyfűtea minden temperamentumú ember számára jót tesz. Ajánlható még teának ___ ezerjófűvel társítva ___ az örvénygyökér, szamócalevél, bolhafű, bodzavirág, gyermekláncfűgyökér, kamilla, borsmenta, rózsalevél, ibolyavirág, édesgyökér.
Reggelire továbbra is fogyaszthatunk gyümölcsöt, pl.: almát, körtét egy kis őrölt gyömbérrel fűszerezve. Ha éppen nincs otthon friss gyümöcsünk, akkor fogyaszthatunk aszalt gyümölcsöt, amelyet előzőleg beáztatunk puhítás céljából.
Az ebéd némileg bőségesebb lehet; pl. valamilyen gabona kása, 1-2 szelet teljes kiörlésű lisztből készült pirított kenyér, vagy vörös lisztből készült főtt-, sült tészta. A kenyeret gesztenyével is helyettesíthetjük. Akinek azonban délután még szellemi munkát kell végeznie, jobb ha kerüli a nehéz ebédeket, ajánlatosabb, ha ilyenkor is gyümölcsöt fogyaszt.
Vacsorára - bevezetésként fogyaszthatunk valamilyen levélzöldséget;
- fő ételnek valamilyen fehérjében gazdag
- hüvelyest (bab, borsó, lencse),
- diófélét (dió, mogyoró, mandula),
- olajosmagvat (napraforgómag, tökmag, szezámmag).
- végül valamilyen gumós zöldséggel fejezzük be a vacsorát (cékla, feketeretek, karalábé, karotta, zeller).
Alkalmanként burgonyát is fogyaszthatunk - héjában sütve, köménymaggal megszórva. A nyers tök is egészséges, nyugodtan fogyaszthatjuk egy ideig.
A nagyobb megterhelés miatt a gyöngébb emésztőrendszerrel rendelkezők lefekvés előtt elfogyasztott lenmagteával vagy szennalevélteával tarthatják rendben emésztőrendszerüket.
Ha belső felmelegedésre vágyunk, akkor legjobb, ha - reggelenként - egy pohár forró vízbe egy csipetnyi cayanne-paprikát és egy kis olivaolajat keverünk és ezt isszuk.
A hideg évszak kezdetén ajánlatos hideg szivacsfürdőt alkalmazni. Közvetlenül utána dörzsöljük és masszírozzuk meg magunkat jó erősen.
Különösen este hat jól a váltó lábfürdő, vagy a forró (40 C) szódabikarbonás lábfürdő.
„Ezüstös dér vagy ropogó
hóharmat lesz reggelre itt.
A vetésre takaró,
bizony az kell, kikeletig.”
(Simon István: Késő ősz)
Forrás: hónapsoroló virtus