2011. november 9., szerda

NOVEMBER - ŐSZUTÓ HAVA
... az ősz a végéhez közeledik, ezért is nevezik „őszutó”-nak. A Nap pályája mélypontjához tart, a Föld a téli napfordulóra készül.

A Nap alacsonyan és fakón tündököl az égen, mintha figyel­münket egyáltalán nem akarná magára vonni. Ezért annál intenzívebben ég a tűz ___ de a házi tűz­helyben___, és minket bennsőleg annál elevenebben foglalkoztat.

Ahogy a Föld számára, ugyanúgy az embernek is ez a hónap a visszavonultság, a gyűjtekezés és az előkészülés ideje.

A Skorpió alacsony aspektusára az erőteljes szenvedélyek, magas aspektusára a tisztaság és a nagy nyugalom jellemző.

A legmélyebb belső teremtő erők hónapja ez. Amikor a Skorpió jegy hatni kezd, érezzük, hogy hatalmas erő áramlik felénk. Új teremtő folyamat kezdődik, mely a téli napfordulókor teljesedik ki. A Nagy Élet öléből felénk ömlő teremtő erő újraalakítja az embert, és megszületik új(szülött) lényünk. Akinek nem sikerül ez a felemelkedés, nem tud a mélységekből felemelkedni, az megmarad „Skor­piónak”, földön kúszó sárkánynak. Egyik kicsinyességből, külsőségből a másikba mászik: „Ez ezt mondta ...” „Az ezt tette ...” stb.

Ritka kivétellel ködös, nyirkos napokra számíthatunk, jólesik a tűz melege. Nem csak a barátságos szoba, hanem a melegítő ételek is egyre kívánatosabbak és hasznosabbak, különösen vacsorára. A magnetikus évszaknak megfelelően a táplálék most tartalmasabb is lehet mint máskor.

A nedves, hűvös reggeleken ___ reggeli teaként ___ jót tesz egy csésze melegítő ürömtea vagy zsályatea a vérkeringés élénkítésére. Az éhgyomorra fogyasztott gyógyfűtea minden temperamentumú ember számára jót tesz. Ajánlható még teának ___ ezerjófűvel társítva ___ az örvénygyökér, szamócale­vél, bolhafű, bodzavirág, gyermekláncfűgyökér, kamilla, borsmenta, rózsalevél, ibolyavirág, édes­gyökér.

Reggelire továbbra is fogyaszthatunk gyümölcsöt, pl.: almát, körtét egy kis őrölt gyömbérrel fűszerezve. Ha éppen nincs otthon friss gyümöcsünk, akkor fogyaszthatunk aszalt gyümölcsöt, amelyet előzőleg beáztatunk puhítás céljából.

Az ebéd némileg bőségesebb lehet; pl. valamilyen gabona kása, 1-2 szelet teljes kiörlésű lisztből készült pirított kenyér, vagy vörös lisztből készült főtt-, sült tészta. A kenyeret gesztenyével is helyettesíthetjük. Akinek azonban délután még szellemi munkát kell végeznie, jobb ha kerüli a nehéz ebédeket, ajánlatosabb, ha ilyenkor is gyümölcsöt fogyaszt.

Vacsorára - bevezetésként fogyaszthatunk valamilyen levélzöldséget;

- fő ételnek valamilyen fehérjében gazdag

- hüvelyest (bab, borsó, lencse),

- diófélét (dió, mogyoró, mandula),

- olajosmagvat (napraforgómag, tökmag, szezámmag).

végül valamilyen gumós zöldséggel fejezzük be a vacsorát (cékla, feketeretek, karalábé, karotta, zeller).

Alkalmanként burgonyát is fogyaszthatunk - héjában sütve, köménymaggal megszórva. A nyers tök is egészséges, nyugodtan fogyaszthatjuk egy ideig.

A nagyobb megterhelés miatt a gyöngébb emésztőrendszerrel rendelkezők lefekvés előtt el­fogyasztott lenmagteával vagy szennalevélteával tarthatják rendben emésztőrendszerüket.

Ha belső felmelegedésre vágyunk, akkor legjobb, ha - reggelenként - egy pohár forró vízbe egy csipetnyi cayanne-paprikát és egy kis olivaolajat keverünk és ezt isszuk.

A hideg évszak kezdetén ajánlatos hideg szivacsfürdőt alkalmazni. Közvetlenül utána dörzsöljük és masszírozzuk meg magunkat jó erősen.

Különösen este hat jól a váltó lábfürdő, vagy a forró (40 C) szódabikarbonás lábfürdő.„Ezüstös dér vagy ropogó

hóharmat lesz reggelre itt.

A vetésre takaró,

bizony az kell, kikeletig.”

(Simon István: Késő ősz)
                                                                                                         Forrás: hónapsoroló virtus

4 megjegyzés:

Ányi írta...

Szép nagyon a kép, imádom a pöttyös bögréket!

csutkailda írta...

Ányi, köszönöm! A műhelyemben készítettem. Minden reggel felteszek a takaréktűzhelyemre egy kanna teát....és már indulhat is az álmodozás a csuhébabák birodalmában. :)))

margoo írta...

Akkor abban a teában valami finom varázsital lehet, ha ilyen szépséges, csodaságos gyönyörűségeket álmodsz tőle :)))

csigaszabo írta...

Rakott sparhelt, jól látom?
Nekünk is már csak az hiányzik ebből az idillből (meg a ház) a pöttyös bögréből egész készletünk van, meg teáskanna is akad.