2011. szeptember 1., csütörtök

SZEPTEMBER - Őszelő - Sz. Mihály hava



Az ősz első hónapja. A hónap elején áll be a meteorológiai ősz. Szeptember 23-án van az őszi napéjegyenlőség időpontja; a csillagászok ekkor jelentik be a „hivatalos ősz” kezdetét. Új évszak kezdődik.

A természet mindent létrehozott, amit csak magából megteremthetett. Ez a folyamat lezárult, új kezdődik. A begyüjtés, a betakarítás ideje következik. Ebben a hónapban a leggazdagabb a választék gyümölcs­ben és zöldségben. Azokat kell előnyben részesíteni, amelyek nem télállóak. A télálló fajták fogyasztását hagyjuk későbbre, nincs még rájuk szükségünk! A szeptemberi csodás gyümölcs-kavalkád­ból kiemelkedően fontos a szőlő. Most jelenik meg a gyümölcsösök egyik gyöngyszeme, az értékes besztercei magvaváló szilva. Ha tehetjük, aszaljunk is belőle bőségesen, késő tavaszig szükségünk lesz rá.

Az ősz kötelezettségekkel is jár: létre kell hozni a téli éléstárat. Be kell gyűjteni a télálló gyümöl­csöket, zöldségeket, az illóolajokat, konyhafüveket, teaféléket; és ez az időszak a szárítás, aszalás legfőbb ideje is, ne bízzuk másra alaptáplálékaink megfelelő színvonalú előállítását.

Külső-belső tisztítás kell! Az évszak-váltáshoz kapcsolódó 4-napos böjtöt az augusztus végi ___ szeptember elejei hűvösebb héten célszerű megtartani. Most jó szolgálatot tesz az eukaliptus-olaj, melyet bátran használhatunk külsőleg és belsőleg egyaránt.

A böjt után a szőlő-kúra és a friss búzakása időszaka következik. Használjuk is ki, hiszen ez a két ételféleség alaposan feltölti szervezetünket mindennel, amire az elkövetkező hűvös időszakban szükség lehet. A szőlőkúrák folyamán több kiló is fogyasztható naponta az érett, édes csemegeszőlők­ből. A frissen préselt szőlőlé viszont különösen fontos a székrekedések, gyomorbajok gyógyításában. A reggeli teát is elhagyhatjuk, ha frissen préselünk szőlőlevet. Éh­gyomorra igyunk bőségesen fehérszőlő-levet!

Vesebetegségek esetén adjunk hozzá kevés vaníliát vagy őrölt fahéjat is!

A májbetegeknek ugyanaz ajánlott, de délután sok nyers uborkát is fogyasszanak.

A cukorbetegek a délutáni sárgarépa, tarlórépa, uborka, zeller és az azt kiegészítő csalán és gyermek­láncfű salátákban találnak gyógyulási lehetőséget. A fűszerezést ánizzsal, kaporral oldják meg!

zöldségek közül elsősorban a kevésbé télállókat kell fogyasztani. A jól vermelhető sár­garépa, zeller, petrezselyemgyökér, feketeretek a későbbi hónapok zöldségei legyenek.

Az idő hűvösebbre fordultával előkerülhetnek a gabonafélék. Lassan felvehetjük az étrendbe a búzakása mellé a teljes kiörlésű magból készült kenyeret is.

A hó második felében, ha nagy a felmelegedés (vénasszonyok nyara) ismét térjünk vissza a gyümölcs­táplálkozáshoz, esetleg tovább folytassuk a szőlőkúrát. Semmi esetre se mellőzzük a szőlőt! Az emberi szervezet működésének támogatásában, a sejtek felépítésében és működtetésében az alma után a legfontosabb szerepet játssza. A bőrbetegségek is jól gyógyulnak a szőlőkúrától.

Szeptemberben még csak búcsúzik a nyár, nem ritka a napfényes, meleg idő. A természet ilyenkor már színesedik. Ragadjuk meg ezt a terméssel bővelkedő csodaszép évszakot, tegyünk minél hosszabb kirándulásokat! Töltsük föl szervezetünket napfénnyel és jó levegővel!

A gyógynövények közül ilyenkor gyűjthető a lándzsás útifű, az ökörfarkkóró virága, a vadrózsa termése ___ a csipkebogyó, a fekete bodza bogyója. Tegyük gyűjtésekkel még hasznosabbá a kora őszi kirándulásokat.
                                                                                                 forrás:hónapsoroló virtus

Nincsenek megjegyzések: