2010. május 19., szerda

Könyvajánló

Könnyed szépségek csuhéból

Ha máskor nem is, decemberben szinte minden lakásban lehet találni csuhéból készült tárgyakat: egy-egy angyalkát vagy csillagot a karácsonyi díszek között, vagy egy egész csuhébetlehemet. Mert – természetes anyag lévén – melegséget sugárzók, könnyedek és finom bájjal megáldottak a kukorica ezen gyermekei. És még mi minden készíthető belőle! A Cser Kiadó Csuhémunkák című könyvét az is haszonnal és élvezettel forgathatja, aki arra kíváncsi, milyen út áll az ő csuhétárgya mögött, és az is, aki ezek után maga szeretne ilyet készíteni.

A kézműves technikákat bemutató sorozat többi tagjához hasonlóan ez a kötet is a kellemes mennyiségű, érthető mélységű, ugyanakkor biztos alapokat nyújtó háttérrel kezdi. Mert ha magunk nézünk csuhé után, lehet, hogy itt dolmányként, ott viszont sústyaként, ám amott csivaként érdemes szóba hozni. Bár a csuhét azért ma már mindenhol értik… Szól magáról a kukoricáról, annak történetéről, és persze külön a csuhéról – általában a kézművesség szempontjából, és a már a gyakorlatba átvezető anyagismereti tudnivalókéból is. Mert nem mindegy, milyen kukorica csőborító levelével kell dolgozni, hogyan tároljuk, fehérítjük(!).
Onnantól kezdve, hogy kezünkben a csuhé, minden sokkal könnyebb! Játszóházakban is kedvelt, hiszen könnyen formálható anyag, ám ahhoz, hogy igazán kezes legyen, azért érdemes felkészülni. Tudásban. Mert sok eszköz nem kell hozzá: áztatóedény, itatósnak törülköző, olló, rafia és tű, cérna – a kis figurákhoz ennyi elég. A különböző használati tárgyaknál már bonyolódik a helyzet, de amíg idáig eljut az ember, addigra el tudja dönteni, szereti-e annyira ezt a tevékenységet, van-e annyi sikerélménye, hogy érdemes legyen beruházni egy-két profi eszközbe vagy mondjuk egy lécvázas keretbe.
Addig ugyanis biztosan elkészül jó néhány bábu – leányok, vitézek, asszonyok, királyok, sőt, háromkirályok, a jászol közelében álló állatokkal. Majd a többi: csiga, szarvas, ló, pillangó, sok madár és tyúk, húsvét közeledtével a nyuszik. Mire ezeken túljutunk, már úgyis az esték, hétvégi délutánok elválaszthatatlan része lesz a halk zizegés, aztán mehetünk magunk csuhét gyűjteni, hogy jövő karácsonyra kézzel készült táskával, könnyű papuccsal, kaspóval és a legkülönbözőbb formájú tárolókkal lepjük meg családunk tagjait.
Bárány Mara: Csuhémunkák (Cser Kiadó, Budapest, 2008)

3 megjegyzés:

Ágnes Anna írta...

A Cser Kiadónál most Tanév végi akció van.
A Csuhémunkák című könyvet 3495Ft helyett 2000Ft-ért lehet megvásárolni.
www.cserkiado.hu
Szép napot mindenkinek!

Kati írta...

Kedves Ilda, legújabb bejegyzésében - Neked
ajánlva - Edit feltette kedvenc csuhébabája képét. Régi emlék, egészen kicsi korában Ő vette magának a zsebpénzéből egy tátrai kirándulás alkalmával.
Sok szeretettel, Kati

csutkailda írta...

Anna, nagyon köszönöm, köszönjük az információt.....és úgy örülök, hogy írtál! :)))
Kati, Edit, nagyon-nagyon köszönöm!:)))