2011. december 6., kedd

December-Karácsony hava


A keresztény egyház jeles napjai ebben a hónapban sűrűn követik egymást. A mind rövidebbé váló nappalok, s a hosszabbodó, sötét éjszakák kedveznek a titokzatosság­nak, rejtelmes jóslatoknak.

Borbála napján ___ gyümölcsfaágat vágtak a lányok, s azt vízbe téve karácsonyig virágoztatják; akié kivirágzik, a következő évben férjhez megy.

Miklós napja ___ közismert a Mikulás napi ajándékozásról és a gyermekek „megjavulási” fogadalmairól.

Luca napján ___ kezdik faragni a „Luca székét”. Minden nap csak annyit faragnak rajta, hogy a karácsonyi éjféli misére kész legyen. Ráállva faragója megláthatja, hogy ki a boszorkány. Ezen a napon vetik tálkába a megszámolt tavaszi búzát. Így ellenőrzik a gazdák a vetőmag csiraképességét, hogy a jövő évi vetés erős, sűrű lesz-e, vagy ritkás.

Ádám, Éva ___ a két ősszülő napja ___ bölcs eleink szigorú böjti napot tartottak, hústilalommal. Tartsunk mi is gyümölcsnapot, léböjt napot.

Karácsony első napja ___ a szeretet, a megbékélés, az ajándékozás ünnepe. A böjt után a kará­csonyi vacsorának kialakult népi szokásrendje volt. Az étkek között első helyet kapott a fokhagyma, az alma, a dió és a mákos tészta. De a sült tök, a lencse és a bab is részét alkotta a karácsonyi vacsorának.

Érdemes elgondolkozni azon, hogy ezek az ételek a reform étrend szerint is az egészséges ételek közé tartoznak, tehát fogyasztásuk egész télen ajánlatos. Alig kell kiegészítenünk ahhoz, hogy téli étrendünk legjavát alkossák.

István napján, János napján ___ köszöntötték és megáldották a termést.

Aprószentek napján ___ a legények megvesszőzték a lányokat, mondván: „feje se fájjon, foga se fájjon” ___ azaz: legyenek mindig egészségesek.

Végül Szilveszter napján ___ hálaadást tartottak, és ólomöntéssel meg mindenféle mágikus prak­tikával igyekeztek megtudni a lányok, hogy ki lesz a férjük.

Erre a hónapra is érvényesek a novemberi tanácsok ___ az időjárásnak, évszaknak megfelelő, nehezebb, sütött-főzött, egészmagvas gabonamagvakból készült táplálékok fogyasztása kívánatos. Most van az ideje a télálló gyümölcsök (alma, körte, aszalt gyümölcsök, diófélék), zöldségek (káposzták, gumós zöldségek, hagymák) fogyasztásának. Fogyasszunk minél több „élő” zöldséget, lilahagymát a hőkezelt kásákhoz, magpástétomokhoz.

Magyar szokás szerint az ünnepek alatt félholtra esszük magunkat. Pedig jobb lenne visszafogni magunkat, és egészségünk érdekében böjti napokat beiktatni; aki már beteg, akár böjti hetet.

kerti munkákból nem maradt más hátra, mint a számadás, a tervezés. Eldőlt, hogy miért fáradoztunk az év folyamán; általában milyen lett a termés; mit tettünk jól és mit nem. Van idő a szakirodalom tanulmányozására, fejlődésre.


A lelki dolgokra áttérve: a TERMÉSZETES ÉLET megvalósításának kezdete legyen számunkra a Nyilas hónap. Erősítsük meg magunkat évvégi őszinte számadással és tudatosan megalapozott elhatározással, célkitűzéssel. Érezzük magunkban minden akadályt legyőzőnek természetes és humánus életmegvalósító szándékunkat.

téli napforduló ___ a Fény születése, növekedése a kozmoszban és bennünk. Ismét annak lehető­sége számunkra, hogy a világosanlátás emberei legyünk. Legfontosabb művünk önmagunk megalkotása legyen, a fokozatos fejlődés útján, a kozmikus ritmusban, a természetes életbeilleszkedő ember jegyében. Bármilyen is az élet és a világ körülöttünk, a humánum, a természetes élet képviselői legyünk.

Fontos hónap ez, az ADVENT, a világosság, a megvilágosodás hónapja. A „tizenkét éjszaka, amely december 24-től január 6-ig tart (karácsonytól ___vízkeresztig), elhatározásoknak, tetteknek, változásoknak ideje ___ nagy jelentősége, különös fontossága van. Figyeljünk oda!
                                                                                                                 forrás:hónapsoroló virtus

2 megjegyzés:

Kingu írta...

Jó volt elolvasni, jó érzés járt át! :-)

csutkailda írta...

Drága Kingu!
Nekem is olyan jó érzés,hogy értékeled..... és ezt megosztod velem.
Köszönöm! :)