2009. július 26., vasárnap

Mutassuk meg értékeinket Európának!

A nemzet továbbélésének záloga a hagyományaink megőrzése, ápolása, amit már nemzedékek ezer éven át őriztek – mondta Pappné Rácz Ildikó csuhéfonó, népi játékkészítő iparművész a hungarikumokról szóló konferenciasorozat negyedik Veszprém megyei állomásán, Dudaron.

Meghatározó lehet adott térség értékeinek felkutatására a mostanihoz hasonló találkozó – utalt az esemény jelentőségére Kropf Miklós Bakonynána polgármestere, aki a külföldön tartózkodó helyi polgármester nevében köszöntötte a megjelenteket. Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a konferencia megyei szervezője a hungarikumok különleges védelméről, anyagi és erkölcsi elismeréséről beszélt. Mint mondta, 2009 végéig szeretnék elvégezni az előzetes felmérést, nem csak azt kell megtudni, milyen értékeink hungarikumok, hanem azt is, hogy mit gondolnak az emberek a hungarikumokról, mit gondolnak arról, hogy miként is valósuljon meg a gyakorlatban ezeknek a termékeknek a védelme. Ehhez kérjük az önök segítségét – fogalmazott a honatya. Dr. Horváth Zsolt a törvénytervezetről is beszélt, mely jogokat, privilégiumokat adna a nemzeti értéket előállítóknak. A cél, hogy a szűkebb és tágabb környezetünkben, valamint a Kárpát-medencében levő magyar örökség részét képező értékek, a hungarikumok, élvezzenek adókedvezményt, és pályázati támogatást, zárta gondolatait a képviselő, majd felsorolta a lehetséges védelem öt szintját is és közös gondolkodásra szólította a jelenlévőket. -Meghatározó Veszprém megye kultúrája a régióban és országos szinten is – hangoztatta az itteni értékek számbavételekor Talabér Márta, majd egyebek mellett ezer éves megyénk értékekben bővelkedő múltját és jelenét emelte ki. Mint mondta a megye eltökélt célja intézményei működtetése, köztük több önként vállalt feladatot is ellátnak. Utóbbira jó példa a színház, melynél ráadásul az utóbbi időben sikerült megsokszorozni a látogatottságot. Büszkék lehetünk szellemi műhelyeinkre, civil szerveződéseire, felnőtt és gyermek művészeti csoportjaira – vélekedett az alelnök, aki a konferencia sorozat védnöke is egyben.
Globalizált világunkban felértékelődtek a népszokások, a népművészet – vetett össze múltat és jelent Pappné Rácz Ildikó csuhéfonó, népi játékkészítő iparművész. A nemzet továbbélésének záloga a hagyományaink megőrzése, ápolása, amit már nemzedékek ezer éven át őriztek, csiszoltak. Mutassuk meg Európának nemzeti kincseinket, egyediségünket, sokszínűségünket!- mondta. A hozzászólók közül Kasper Ágota, a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója a térség feledésbe merült hagyományai közül megemlítette a bükkfatapló feldolgozást, a fazekasokat, a majolikagyárat, az üveghutát. Felajánlotta, hogy a térség múltját idéző emlékeket, amennyiben az itt élők összegyűjtik azokat, kiállítják a múzeumban.
Elhangzott még, hogy a mostaninál jobban be kellene vonni a fiatalokat a hagyományok őrzésébe, az értékek felkutatásába, amelyre jó példa a már meglévő erdei iskola. Munkanélküliek támogatásával lehetne feléleszteni a régi mesterségeket, és segíteni például a gyógynövény gyűjtést, amelyben bővelkedik a Bakony.

Forrás: Napló

2 megjegyzés:

Hunszil írta...

Kedves Ilda !
Hú... gratulálok, és teljesen igaz :)
Bár sokan vinnék így a "fáklyát", mint ahogy te és az egyesületed teszi, teszed.
(Nem leszel véletlenül fenn a Mesterségek ünnepén:) ?)

szeterka írta...

Értékelendő dolog a hagyományok ápolása,és a fiatalokkal való megismertetése.Nagy elhívatottság szűkséges hozzá ,mivel most sajnos az értékrendek megváltoztak ,még itt Székelyföldön is.