2009. június 18., csütörtök

Slambuc


Mivel a férjem elutazott Erdélybe, így kerestem egy receptet.

Íme:

" Alföldi pásztorétel.
Elkészítése 2-3 óra lehet, de érdemes rászánni egy jó délutánt, mert elhúzódhat.
Kell hozzá tűz, bogrács, személyenként kb. 10 dkg szalonna, 3 marék száraz lebbencs(laska) tészta, 3 nagyobb krumpli, fél fej hagyma, só és víz. Az arányok hozzávetőlegesek, érdemes jó nagy adagot készíteni és érzéssel! Persze ez melyik ételre nem igaz?
A tűz legyen egyenletes és mérsékelt, ne nyaldossák a bográcsot a lángok!
A szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a töpörtyűt kikanalazzuk. Paprikás szalonnával kesernyés lehet az eredmény, kerüljük, a füstölt szalonna viszont a legjobb. A zsírban aranybarnára rittyentjük a lebbencstésztát. A hagymát is ebben a zsírban pirítsuk meg, ha kívánjuk. Akkor dobjuk bele, mikor a tésztának már nem sok kell. De nem kötelező.
Tehát a tészta szép piros-barna. Ekkor hozzáadjuk az összes további összetevőt, a krumplit kockára, a hagymát karikára szelve, a töpörtyűt, annyi vizet, hogy ellepje és sót ízlés szerint. Várunk, várunk. A víz lassan felforr, várunk. Közben néha rántsuk meg a bográcsot, hogy átforduljon a massza, ne ragadjon a bogrács falához, de lényeges, hogy kevergetni nem szabad! Így az egész miskulancia egyben fő meg, mire a víz elforr. Addig várunk együtt, szeretetben. Már egy órával elkészülte előtt nagyon finoman illatozik, hogy jól megéhezzen mindenki, mire merni lehet!"

4 megjegyzés:

Bea írta...

Ki nem találtam volna- esetleg ha megkínál valaki míg készül... :o)

csutkailda írta...

Bea!
Én is a szépséget láttam benne, amikor lefényképeztem!!

Julcsi írta...

Ez nagyon jó leírás! Benne van a bográcsozás minden öröme:)))

csutkailda írta...

Julcsi!
Ezt én is így érzékeltem!
Szép hétvégét Nektek! :)))