2009. február 27., péntek

2009. február 26., csütörtök

NÉGY ÉVSZAK A BAKONYBAN

NÉGY ÉVSZAK A BAKONYBAN címmel kiadvány jelent meg.

Ajánló:

BAKONY-ÖREG-BAKONY

„ Az otthon ott van, ahol minden hazai kényeztetést egy helyen megkaphat az ember. Ahol szerető szívek, kedves szó, finom falatok, a múltat idéző hagyomány várja.
Az Öreg-Bakony a mi otthonunk!
A több mint húsz települést magába ölelő földrajzi és kulturális egység, az Öreg-Bakony színességével, sokoldalúságával világ bármely tájáról érkező vándort képes örökre elvarázsolni!
Igazi kívánságteljesítő sziget, ahol minden korosztály, csoportosan vagy egyénileg, családostul vagy barátokkal, kedvére válogathat a gazdag természeti, kulturális, vallási, gasztronómiai kosárból.
Az Öreg-Bakony kincsekkel teli kosarát most Önnek kínáljuk!
Válogasson kedvére a természetjárás fárasztó, de élményeiben pótolhatatlan kalandjából, a csendes vendégházak ölelő nyugalmából, falvak, kisvárosok kifogyhatatlan
proram-kavalkádjából.
Bakonyszentlászlótól Zircen át Magyarpolányig az igazi házigazda végtelen szeretetével várjuk Itthon! Bármit választ kosarunk kincseiből, nem fogja megbánni és reméljük, hogy a mi otthonunk melege a hazatérés élményével tölti meg az Ön szívét is!


Szeretettel várjuk, legyen a vendégünk!”

Bakony Turizmusáért Egyesület

A kiadvány kedvezmény kupont is tartalmaz. Nézzétek meg benne a műhelyemet is!
Az érdeklődők részére szívesen postázom.
Címem a profilomon található. Szeretettel: csutkailda

2009. február 25., szerda

Hamvazószerda


"Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked."Így beszél Jézus a katolikus egyház által a mai napra, hamvazószerdára kijelölt szentírási részletben, arra figyelmeztetvén követőit, ne legyenek képmutatók.

Hamvazószerda a negyven napos Nagyböjt kezdete. Előző nap volt húshagyókedd, a farsang utolsó napja. A megmaradt finomságokat a hagyomány szerint a hamvazószerdát követő torkos csütörtökön fogyasztották el a régiek. Az egyház ilyenkor az adakozás fontosságát is hangsúlyozza. Hamvazószerdán (vagy az azt követő vasárnapon) a pap az előző évben elégetett barka hamujából keresztet rajzol a katolikus hívők homlokára, és azt mondja nekik: "Emlékezz, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!" Ez a szertartás abból a hagyományból ered, hogy régen a hívek vezekléskor hamut szórtak a fejükre. A hamu egyébként a megtisztulást és az elmúlást is jelképezi.

A katolikus egyház hamvazószerdán és a húsvét vasárnapját megelőző nagypénteken szigorú böjtöt tart: ekkor a 18 és 60 év közötti híveket arra kérik, csak háromszor étkezzenek, ne fogyasszanak húst és csak egyszer lakjanak jól. A hústilalom a 14 évesnél idősebbekre is vonatkozik. Természetesen a vegetáriánusoktól azt kéri az egyház, valamilyen más módon váltsák ki a hústilalmat, és minden hívőnek figyelmébe ajánlja a lemondás és önmegtagadás más formáit is. A péntekenkénti hústilalom egész nagyböjtben fönnáll. A negyven napos időszaknak több előképe is van: a Biblia szerint Jézus negyven napot töltött a pusztában nyilvános fellépése előtt, ahol háromszor megkísértette a Sátán. De az ószövetségi előképek szerint a vízözön is negyven napos volt, a választott nép pedig negyven évet vándorolt a pusztában, miután kivonultak Egyiptomból Mózes vezetésével. A böjt vallásos gyakorlata a figyelem középpontjába állítja a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát, jelzi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását. Nagyböjtben a keresztények különös figyelmet fordítanak a szegények megsegítésére is - írja a katolikus.hu.

XVI. Benedek pápa nagyböjti üzenetében így fogalmazott: "úgy tűnik, napjainkra a böjt gyakorlata veszített lelki értékéből, és egy olyan kultúrában, amelyet az anyagi jólét keresése jellemez, inkább a testi egészséget karbantartó terápiás eszközzé válik. A böjtölés minden bizonnyal javíthatja a testi egészséget, de a hívők számára elsősorban lelki "gyógymód" mindannak leküzdésére, ami megakadályozza őket, hogy önmagukat Isten akaratához alakítsák. A böjt legvégső célja - ahogy Isten Szolgája II. János Pál pápa írta -, hogy segítsen önmagunkat egészen Istennek ajándékozni."A nagyböjt előkészület Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepére, a legnagyobb keresztény ünnepre, húsvétra."

/forrás:inforádio.hu/

Ölelés





2009. február 23., hétfő

Rozi

Képtelen vagyok zuhogó hóesésben nyuszikat készíteni. Ki tud ilyenkor a húsvétra hangolódni?
Nyusziiiiiik szülessetek meg bennem!!!!!!!!!!!!!
Ma Rozit kapjátok tőlem ajándékba. Majd talán holnap, vagy azután...... a nyuszik is jelentkeznek.

2009. február 19., csütörtök

Tánc a hóban

Lélekmadár


Ezt a gyönyörűséges lélekmadarat Ancsa készítette, s az enyém lesz.
Azt elismerem, hogy nehéz feladat elé állítottam, mert csak annyi kikötésem volt, hogy hosszú, narancssárga vagy lila legyen. Úgy örülök, hogy sikerült szárnyalnia, s ezt a szépséget alkotta.

Tudom, hogy mi kézművesek hajlamosak vagyunk csak fizikai síkon megközelíteni az adott feladatot. Hiszem azt, hogy sokunkban ennél több van.
Ismerjük a technikát, s ebben megkapaszkodunk. Mennyivel nehezebb úgy alkotni, hogy ráhangolódjunk arra a személyre, akinek éppen készítjük az alkotásunk. Hagyni, hogy testünket átjárja az alkotás öröme. Szülessen meg bennünk a belső mosoly!:)

Számomra ezt legszebben Aquinói Szent Tamás fogalmazta meg:
Aki a kezével dolgozik, az a kézműves,
Aki a kezével és a fejével, az a mester,
Aki a kezével, fejével és a szívével is, az a művész.

2009. február 16., hétfő

Czeglédi bútorfestés

Szeretettel mutatom be Kati barátnémat, s férjét Tibit.
Bútoraik kézzel festettek, méhviaszoltak, népművészeti és iparművészeti tanács által zsűrizettek. Igazi szívvel -lélekkel készült alkotások.
Mindketten festett bútor-készítő népi iparművészek. Számukra fontos a hagyományőrzés, de céluk, hogy bútoraik a mai lakások használati tárgyaivá válhassanak.

/ Titok: a mi konyhánk is szerepel a képen :)))/


2009. február 13., péntek

Csábítás


Nagy szerelmem a csuhézás. Néha azonban előfordult, hogy kicsit elcsábultam volna.
Az eszem ilyenkor mindig figyelmeztetett, hogy egy élet kevés ahhoz, hogy az ember ide-oda elcsábuljon.
Ezzel ellentétben az látom, hogy varrtok, hímeztek, horgoltok, .....s még sorolhatnám a sok tevékenységet, amiben otthonosan mozogtok.
Vajon jól gondolkodtam?

2009. február 10., kedd

Lélektársak

Csipkebogyó!
Én így éltem meg.
Legyen örömötök benne!:)))


2009. február 9., hétfő

Szerelmi ajándék



Most, hogy mindenki a "szerelem lázában" él, arra gondoltam, hogy én is készítek egy-két apróságot.
Hűséges voltam az általam használt anyagokhoz, így vesszőből és csuhéból kötözgettem ezeket az kis meglepetéseket.
Most azért elárulom, hogy a mai napon járt le a szabadságom, így először gyújtottam be az idei évben a műhelyemben.
Előtört belőlem a magányos farkas. Ilyenkor szeretek elvonulni a birodalmamba, zenét hallgatok és közben álmodozok.
Azt már tudjátok, hogy miről. Igen, szerelmi ajándékokról.

2009. február 6., péntek

2009. február 4., szerda

2009. február 2., hétfő

Cégér



Egy kedves barátunk felkérte Tulibimbó lányunk, hogy fesse meg a Jurtanya Alapítvány cégérét.
Meglepődve láttam, hogy napokig tanulmányozza Huszka József: A magyar turáni ornamentika története c. könyvet.
Aztán tervezett, vázlatolt, majd festett.
Amikor elkészült, akkor már világosan láttam, hogy a keretben teljesen felépítette a világot.
Ő már ismeri magyar jelképeinket.

2009. február 1., vasárnap

Angyalkázás

Ilyen a bakonyi tél. Máshol már a tavasz illatát érzik, mi pedig térdig járunk a hóban.
Főzöm a vasárnapi ebédet, s az ablakból nézem, ahogy Réka és Bende angyalkáznak.
Nevetéstől harsog a kertünk. :)))